De coalitie Onderwijs, Zorg en Jeugd werkt aan een betere aansluiting tussen de domeinen onderwijs, zorg en jeugd.
Achttien landelijke branche- en ouderorganisaties bundelen hun krachten en richten de nieuwe coalitie Onderwijs, Zorg en Jeugd op. Dat is nodig, want drie jaar na de invoering van passend onderwijs gaat het op elkaar afstemmen van zorg en onderwijs nog steeds moeizaam. De wetgeving hiervoor is versnipperd over verschillende ministeries en uitvoerende organisaties. Het lukt ouders daardoor te vaak niet om zorg en begeleiding voor hun kind tijdens onderwijstijd te regelen.
De coalitie Onderwijs, Zorg en Jeugd werkt aan een betere aansluiting tussen de domeinen onderwijs, zorg en jeugd. Door betere afstemming tussen instanties, kan beter en sneller ingespeeld worden op de individuele behoeften van kinderen met een beperking of chronische ziekte. Zo kunnen zij het maximale uit het onderwijs halen.
Keuzevrijheid ouders
Eind november verschijnt een rapport met aanbevelingen over betere aansluiting tussen zorg en onderwijs. Daarna volgt een plan van aanpak waar alle partijen in de coalitie mee aan het werk gaan. Voor Ieder(in) is het belangrijk dat ouders kunnen kiezen wat zij voor hun kind het beste vinden. Ook moeten de aanbevelingen ertoe leiden dat de zorg op school naadloos aansluit op de zorg thuis.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) maken eveneens deel uit van de coalitie. Zij zien er onder andere op toe dat de toezeggingen in het regeerakkoord worden uitgevoerd. Ook zal in het actieprogramma ‘Zorg voor de Jeugd’ van VWS gewerkt worden aan verbetering van de combinatie onderwijs en zorg.
De coalitie Onderwijs, Zorg en Jeugd bestaat uit ActiZ / GGD GHOR, Ambassadeur zorglandschap jeugd, Ouders & Onderwijs, GGZ Nederland, Jeugdzorg Nederland, LECSO, Ministerie OCW, Ministerie VWS, Netwerk Leidinggevenden Passend Onderwijs, PO-raad, Samenwerkingsverbanden VO, Sociaal Werk Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, VNG, VO-raad en Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg, Nederlands Jeugd Instituut en Ieder(In).