De inspectie volgt de William Schrikker Stichting al enige tijd
De William Schrikker Stichting heeft een aanwijzing van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gekregen omdat de kwaliteit van de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen onvoldoende is. De Raad van Bestuur van de William Schrikker Stichting moet meer sturen op de benodigde kwaliteitsverbetering. De inspectie wil dat de William Schrikker Stichting bij alle 7500 kinderen over wie zij een kinderbeschermingsmaatregel uitvoert, nagaat of de opvoedsituatie en de veiligheid van het kind goed in beeld zijn. Daarnaast moet men bij risico’s de juiste maatregelen nemen om de onveiligheid weg te nemen.
Wat is de rol van de William Schrikker Stichting?
Na de uitspraak van de kinderrechter heeft de William Schrikker Stichting als gecertificeerde instelling voor jeugdbescherming de opdracht de veiligheid en ontwikkeling van het kind zeker te stellen, te zorgen voor herstel en de bedreiging weg te nemen. Dit doet de jeugdbeschermer door allereerst met ouders en kinderen de opvoedsituatie in kaart te brengen. De jeugdbeschermer zet vervolgens hulp in en toetst met hulpverleners, ouders en kinderen regelmatig of de hulp het gewenste effect heeft. De William Schrikker Stichting werkt in heel Nederland.
Wat is er aan de hand?
De inspectie volgt de William Schrikker Stichting al enige tijd. Eind 2018 heeft de inspectie haar grote zorgen uitgesproken over de veiligheid van de kinderen over wie de William Schrikker Stichting een kinderbeschermingsmaatregel uitvoert. De William Schrikker Stichting is toen gevraagd verbetermaatregelen te nemen om de jeugdbeschermers in staat te stellen te handelen in het belang van het kind. De inspectie verwacht van jeugdbeschermers onder andere dat zij signalen van onveiligheid (waaronder ouderproblematiek) op tijd herkennen, goed beoordelen wat dit betekent voor de ontwikkeling van het kind en vervolgens adequaat handelen om de onveiligheid weg te nemen.
De inspectie concludeert dat de stappen die de William Schrikker Stichting tot nu toe heeft genomen, er niet toe hebben geleid dat er in alle casussen goed zicht is op de opvoedsituatie en de veiligheid van het kind. Het resultaat van deze inspanningen is onvoldoende om de zorgen bij de inspectie weg te nemen.
Enkele maanden geleden bracht de inspectie samen met de Inspectie Justitie en Veiligheid een signalement uit waarin zij aangeven dat de gehele jeugdbeschermingsketen onder druk staat door wachtlijstproblematiek en personeelstekort. De inspectie beseft dat extra aandacht voor één partij in de keten zorgt voor een verhoogde druk bij andere partij(en) in de keten. Dit laat onverlet dat de inspectie optreedt bij ernstige tekortkomingen in de uitvoering van de taken, of als instellingen onvoldoende in staat blijken zicht te houden op de veiligheid van de kinderen. De inspectie treedt op als instellingen niet ‘in control’ zijn op de taken waar zij zelf verantwoordelijk voor zijn en zelf grip op behoren te hebben.
Hoe nu verder?
De William Schrikker Stichting moet uiterlijk op 28 april 2020 de opvoedsituatie en de veiligheid van alle kinderen van 0 tot 4 jaar over wie zij een kinderbeschermingsmaatregel uitvoert in beeld hebben en hierop - waar nodig – handelen. Op 28 juli 2020 moet de organisatie ditzelfde hebben gedaan voor alle andere kinderen over wie zij een kinderbeschermingsmaatregel uitvoert.
De William Schrikker Stichting moet verder laten zien welke verbetermaatregelen zij treft en hoe deze worden geïmplementeerd. Als de William Schrikker Stichting niet aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.
Documenten
Aanwijzing William Schrikker Stichting Jeugdbescherming en Jeugdreclassering