De NFU is niet ingegaan op eisen van de 60.000 werknemers, wat betekent dat zij binnenkort met stiptheidsacties starten in de academische ziekenhuizen.
Het ultimatum dat de vakbonden in de zorg afgelopen week aan de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) stuurden, is dinsdagmorgen 19 juni om 9.00 uur verlopen.
De NFU is niet ingegaan op eisen van de 60.000 werknemers, wat betekent dat zij binnenkort met stiptheidsacties starten in de academische ziekenhuizen. ‘Het getuigt van weinig respect dat de werkgevers hun medewerkers geen fatsoenlijke loonsverhoging gunnen en niet met concrete plannen voor de aanpak van de hoge werkdruk komen’, zegt Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn.
Actievoorbereiding
In alle acht de universitair medische centra (UMC’s) zijn actiecomités opgericht die nu stiptheidsacties concreet voorbereiden. Medewerkers die meedoen aan de stiptheidsacties zullen geen extra diensten, overwerk en verschoven dienstenmeer verrichten en alle pauzes nemen waar ze recht op hebben. Merlijn: ’Uit deze acties zal blijken dat het werk momenteel met te weinig collega’s wordt gedaan, want het kost nu al moeite om de roosters gevuld te krijgen. We zijn de tijd van flyeren inmiddels wel gepasseerd.’
Loon, werkdruk en generatieregeling
FNV wil een fatsoenlijke, marktconforme loonsverhoging voor álle medewerkers in de UMC’s, van facilitair medeweker tot gespecialiseerd verpleegkundige. Daarnaast zijn afspraken over de aanpak van de werkdruk heel belangrijk. Door het enorme personeelstekort in de zorgsector staan de werknemers al jaren aan de top van hun kunnen. Om uitval en verzuim te voorkomen, wil de FNV geen verslechteringen voor onregelmatige diensten en avond- en nachtdiensten. En niet, zoals de NFU wil, dat werknemers tot drie jaar voor AOW-leeftijd in onregelmatige diensten blijven werken. Ook eist de bond een generatieregeling voor werknemers van 60 jaar en ouder. Met zo’n regeling kunnen zij 80% van hun huidige uren werken, met behoud van 90% van hun loon en met 100% pensioenopbouw. Dat geeft jongeren de mogelijkheid om te kunnen instromen.