De coronacrisis brengt een kwetsbaarheid in de zorg voor ouderen aan de oppervlakte

De Covid-19 uitbraak blijft een grote impact hebben op Nederland. Op woensdag 4 november debatteert de Tweede Kamer met het kabinet over de aanpak van de coronacrisis. ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties, heeft daarom de Tweede Kamerleden een paper toegestuurd. Het paper roept op om blijvend aandacht te hebben voor de continuïteit van de zorg voor ouderen en chronisch zieken die erg onder druk staat door de coronacrisis.

Opnieuw zien we meer verpleeghuislocaties waar uitbraken zijn. ActiZ-bestuurslid Conny Helder: “Een groot verschil met de eerste golf is dat er voldoende beschermingsmiddelen, testcapaciteit en kennis aanwezig zijn waardoor de quarantaine-aanpak op besmette locaties voortvarend kan worden aangepakt.” Daarentegen zien we wel het ziekteverzuim in de verpleging, verzorging en thuiszorg, flink hoger ligt. Het stijgt nu naar landelijk gemiddeld zo’n 10%. De zorgverlening staat hierdoor onder druk. De zorg voor ouderen en chronisch zieken moet altijd doorgaan. De ouderenzorg is alleen geholpen als het aantal besmettingen gaat dalen.

Extra handen voor de zorg
Om in te spelen op het tekort nam ActiZ -samen met partijen als RegioPlus- al in maart het initiatief voor extra handen voor de zorg www.extrahandenvoordezorg.nl. Via dit platform kunnen mensen met en zonder een achtergrond in de zorg aan het werk bij een zorginstelling in de regio. Mensen zonder zorgachtergrond krijgen een online training via de Nationale Zorgklas, een ander initiatief van ActiZ. Vervolgens kunnen zij met hun talenten zorgprofessionals ontlasten. Conny Helder: “Afgelopen vrijdag is er opnieuw een oproep gedaan, dit leverde in één weekend ruim 4600 aanmeldingen op van mensen zonder zorgachtergrond en ruim 1000 mensen met een zorgachtergrond. Hartverwarmend, maar nog lang niet voldoende.”

Kloof tussen vraag en aanbod
De coronacrisis brengt een kwetsbaarheid in de zorg voor ouderen aan de oppervlakte. Nu de samenleving verder vergrijst zijn er in de komende twintig jaar meer ouderen en hulpbehoevenden. Tegelijk neemt het aantal mantelzorgers af en is het aantal mensen dat in de zorg kan werken beperkt. ActiZ vraagt aandacht voor dit maatschappelijk vraagstuk.

Het volledige paper van ActiZ vind u hier.