Het kabinet compenseert de zorginstellingen onvoldoende, waardoor bezuinigingen en ontslagen dreigen
Verpleeghuizen hebben te maken met gigantische prijsstijgingen voor energie, voeding en transport. Hun extra gestegen kosten variëren van enkele tonnen tot zelfs miljoenen euro’s per jaar. Het kabinet compenseert de zorginstellingen onvoldoende, waardoor bezuinigingen en ontslagen dreigen.
“Ontslagen in de zorg omdat de energiekosten niet meer zijn op te hoesten, dat is echt een horrorscenario”, waarschuwt Liane den Haan. De zorg van het Tweede Kamerlid is verre van onterecht: verpleeghuizen dreigen te bezwijken onder de gigantisch toegenomen kosten voor energie, voeding en transport. Zij zoeken noodgedwongen hun toevlucht tot extra bezuinigingen en mogelijk zelfs het ontslaan van zorgmedewerkers.
Zorgen over continuïteit
In 2022 gaven verpleeghuizen 477 miljoen euro méér uit aan onder meer energie. Daarvoor had het kabinet een compensatieregeling opgesteld. Een extra vergoeding voor de gestegen energiekosten wordt voor 2023 geregeld in de reguliere tarieven. Maar daar wringt de schoen, want compensatie blijkt nauwelijks meegenomen in die reguliere tarieven. “Ik hoor zorgbestuurders die zich vreselijk zorgen maken over hoe ze continuïteit van zorg kunnen blijven bieden. Zij worden geconfronteerd met bedragen van enkele tonnen tot zelfs miljoenen euro’s per jaar méér aan uitgaven, alleen al aan energie”, zegt Liane den Haan. “En dan moeten er ook nog eens talloze miljoenen gevonden worden voor de stijgende personeelskosten volgend jaar!”
Vreselijke keuzes
“Bestuurders van zorginstellingen geven aan dat zij voor vreselijke keuzes staan”, vertelt Liane. “Bijvoorbeeld met nog minder personeel gaan werken in de instellingen. En in de thuiszorg nog meer dan nu al gebeurt ‘nee’ gaan verkopen. Of met minder personeel meer cliënten of bewoners gaan verzorgen. En de werkdruk is al niet meer te doen. Er is al een ouderenzorgorganisatie die voorbereidingen treft 120 mensen te gaan ontslaan als er niets verandert. Terwijl de wachtlijsten enorm zijn. Dat kan echt niet!”
Kijk hier voor meer informatie
Bron: Liane den Haan / GOUD