De vergrijzing in Nederland neemt de komende jaren aanzienlijk toe
In een dringend pleidooi afgelopen weekend in de Telegraaf benadrukt Anneke Westerlaken, voorzitter van ActiZ, dat de zorg voor ouderen de komende jaren prioriteit moet krijgen. Het aantal ouderen dat zorg nodig heeft neemt toe, terwijl de grenzen van wat geleverd kan worden al voelbaar zijn. Voor cliënten en hun naasten, maar ook voor medewerkers die vaker overvraagd worden en het gevoel hebben dat zij tekort schieten. ‘De zorg zoals we die zo lang vanzelfsprekend gewend waren, is niet meer houdbaar’, aldus Westerlaken.
De vergrijzing in Nederland neemt de komende jaren aanzienlijk toe. ‘Dat betekent iets voor ons allemaal’, aldus Westerlaken in de Telegraaf. ‘In eerste instantie dat we zelf nadenken over hoe we graag ouder willen worden, en hoe we dat kunnen beïnvloeden. Waar wil je bijvoorbeeld wonen? Wie heb je om je heen? En kun je zelf iets betekenen voor je naasten, als die zorg nodig hebben?’
Tijd voor actie
Maar er ligt ook een belangrijke taak bij een nieuw kabinet, vindt de ActiZ-voorzitter. ‘Om met elkaar beter oud te kunnen worden, is actie nodig. Zoals het goed belonen van al die mensen die werken in de zorg, en hen niet te belasten met meer bureaucratie.’ Ook benadrukt Westerlaken het belang van het bouwen van geschikte woningen voor ouderen en het ondersteunen van mantelzorgers. Maar ook het investeren in technologieën die mensen meer zelfstandigheid bieden en zorgprofessionals in hun werk ondersteunen.
‘Vroeg of laat raakt de ouderenzorg ons allemaal’, stelt Westerlaken. Er is volgens haar dan ook meer visie en daadkracht om deze maatschappelijke uitdaging het hoofd te bieden. De zorg voor ouderen moet voor het nieuwe kabinet een prioriteit zijn. ‘Maar ook van ons als samenleving vraagt het om meer bewustzijn over de grenzen die er aan zorg zijn.’
Praat vandaag over morgen
In opdracht van ActiZ werd onderzoek gedaan naar hoe mensen kijken naar hun oude dag. De conclusie? Mensen denken en praten er weinig over, en voorbereidingen worden nog nauwelijks getroffen. Vooral vijftigplussers stellen voorbereiden op ouder worden uit, vaak omdat ze niet weten waar ze moeten beginnen. Daar ligt een belangrijke taak voor een nieuw kabinet, zo stelt Westerlaken in het Telegraaf-artikel. Maar mensen moeten zelf ook eerder nadenken over hoe zij zelf ouder willen worden. Met de publieksaanpak Praat vandaag over morgen wil ActiZ het gesprek hierover aanjagen.
Bron: ActiZ