Minister Hugo de Jonge van VWS heeft voor dit jaar 600 miljoen euro beschikbaar gesteld voor betere ouderenzorg
Verpleeghuizen vragen gezamenlijk een kwaliteitsbudget van ruim 600 miljoen euro aan, waarbij de inzet van ruim 10 duizend extra fte aan extra zorgpersoneel is opgenomen. Dat blijkt uit de eerste inventarisatie van de kwaliteitsplannen voor 2019 die alle verpleeghuizen bij de zorgkantoren hebben ingediend. Minister Hugo de Jonge van VWS heeft voor dit jaar 600 miljoen euro beschikbaar gesteld voor betere ouderenzorg. Dit budget is bedoeld voor het aantrekken van extra personeel (85% van het budget) en voor andere investeringen in kwaliteit (15%). Zorgkantoren zijn verantwoordelijk voor een goede verdeling van het extra beschikbare geld en gaan hierover in dialoog met zorgaanbieders. “We zien dat verpleeghuizen ambitieuze plannen hebben ingediend, die we de komende weken gaan beoordelen. Er zijn mooie initiatieven om meer personeel te werven en om technologie in te zetten als aanvulling op de zorg en om het personeel te ontlasten”, aldus Wout Adema, directeur Zorg van Zorgverzekeraars Nederland namens de zorgkantoren.
Adema: “Neem Livio uit Twente, die een ‘Medewerker mooie dag’ in het leven hebben geroepen. Iemand die meer tijd en aandacht kan geven aan cliënten, maar die niet persé een zorgachtergrond hoeft te hebben. Of Merwedelanden in Dordrecht. Deze aanbieder is er in geslaagd om al extra FTE’s aan te nemen, waaronder de inzet van geriatrisch verpleegkundigen. Deze trainen mantelzorgers, familie maar ook personeel van deze aanbieder op “omgaan met dementie”. Dit maakt dat ze veel meer persoonsgerichte zorg kunnen bieden richting klanten. Ook op gebied van technologische innovatie zien we goede voorstellen. Zoals het idee van Hilverzorg in Hilversum om kleine chips te plaatsen in wasmerkjes. Daarmee kun je voor bewoners die dwalen bijvoorbeeld bepaalde deuren open of gesloten houden. Maar ook de inzet de Smart Glazz door de Argos Zorggroep. Door een koppeling met een iPad kunnen mantelzorgers op afstand door een professional worden ondersteund bij de verzorging van hun naaste.”
Landelijk beeld door inzicht in alle kwaliteitsplannen en aanvragen voor kwaliteitsbudgetten
Zorgkantoren hebben vanuit de gesprekken, locatiebezoeken en de kwaliteitsplannen inzicht in de wijze waarop zorgaanbieders inzetten op het verbeteren van kwaliteit in het verpleeghuis. Zo kunnen ze een lerend netwerk creëren. Ook halen de zorgkantoren de komende tijd gezamenlijk een rode draad uit de plannen en verzamelen ze goede voorbeelden. Daarnaast zullen zorgkantoren de aankomende jaren in dialoog blijven met zorgaanbieders om zicht te houden op de realisatie van de plannen en de daadwerkelijke inzet van meer personeel.
Extra middelen vooral bedoeld voor extra zorgpersoneel
Zorgkantoren hebben afspraken gemaakt met ActiZ, VWS en andere partijen over de inzet van de middelen en de verantwoording van de besteding van deze budgetten. Elke zorgaanbieder mag jaarlijks voor ongeveer 6% van zijn omzet extra personeel inzetten. De daadwerkelijke extra kosten voor personeel komen in aanmerking voor vergoeding. Op dit moment zijn zorgkantoren en zorgaanbieders volop in gesprek over de plannen. De afspraken worden voor 1 april vastgelegd 2019 in een overeenkomst en ingediend bij de NZa.
Download hier de Kamerbrief van minister De Jonge.