Met de zogenaamde Flarometer kunnen kinderen met een chronische darmontsteking - zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa - thuis hun eigen ziekte monitoren
Kinderen die in het UMCG voor hun chronische darmontsteking worden behandeld, kunnen met een poeptest thuis hun eigen ziekte monitoren. Dankzij een ZonMw-subsidie van bijna 250.000 euro kan het UMCG deze thuismeting nu ook voor volwassenen beschikbaar maken.
Met de zogenaamde Flarometer kunnen kinderen met een chronische darmontsteking - zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa - thuis hun eigen ziekte monitoren. Door zelf of samen met hun ouders bij te houden welke klachten ze hebben en regelmatig hun poep te scannen geeft de app aan of de ziekte opvlamt. Als dat gebeurt dan wordt geadviseerd een afspraak in het ziekenhuis te maken.
Lees hier meer over de poeptest voor kinderen met een chronische darmontsteking.
Patiënten en artsen tevreden
‘We hebben nu uitgebreid ervaring op kunnen doen met deze innovatieve manier van zorg en de moeilijkheden die horen bij het begin opgelost’, vertelt UMCG-arts Patrick van Rheenen. ‘De druk op de polikliniek is sinds de introductie enorm afgenomen. Onze patiënten en ook de artsen zijn zo tevreden over deze innovatieve manier van zorg dat we de technologie beschikbaar willen maken voor gebruik bij volwassenen en voor patiënten in andere ziekenhuizen.’
Flarometer voor volwassenen
Met de subsidie van ZonMw gaat Van Rheenen met een projectgroep de Flarometer eerst beschikbaar maken voor volwassen patiënten met een chronische darmontsteking die in het UMCG behandeld worden. Van Rheenen verwacht dat dat deel van het project voor de zomer van 2023 gereed is.
Vervolgens gaat de technologie ook beschikbaar gemaakt worden voor patiënten van het Isala in Zwolle en MUMC in Maastricht. ‘Daarvoor moeten aanpassingen gedaan worden aan de praktische infrastructuur’, vertelt Van Rheenen. Zo werken ze in het Isala met een ander elektronisch patiëntendossier dan in het UMCG.
Verder uitbouwen thuismonitoring
De derde stap in het project, dat twee jaar duurt, is het verder uitbouwen van thuismonitoring. Voor patiënten die zichzelf injecteren met een geneesmiddel is het straks mogelijk om via een vingerprik bloed af te nemen voor het bepalen van de medicijnspiegel. Patiënten hoeven dan nog minder vaak naar het ziekenhuis.