NFK roept de overheid dringend op om rigoureus in te grijpen: richt COVID-hospitalen in en coördineer de zorg nationaal
Nu ziekenhuizen in toenemende mate de reguliere zorg afschalen, voltrekt zich een stille ramp voor mensen met een levensbedreigende ziekte zoals kanker. Ondanks dat zorgverleners zich maximaal inzetten om iedereen in Nederland de juiste zorg te verlenen, lukt het met het stijgend aantal COVID-patiënten nu al niet om de reguliere zorg volledig door te laten gaan. Zorgverleners staan met de rug tegen de muur. We zijn in een nationale crisis beland en lijken af te stevenen op een rampsituatie voor alle mensen met een levensbedreigende ziekte. NFK roept de overheid dringend op om rigoureus in te grijpen: richt COVID-hospitalen in en coördineer de zorg nationaal.
NFK ziet een rol weggelegd voor het leger en het Rode Kruis bij het opzetten van noodhospitalen voor COVID-patiënten en het nationaal coördineren van deze zorg. Beide partijen hebben de expertise om snel te handelen en om in crisissituaties de benodigde logistiek goed te organiseren en te coördineren. Zorg via een noodmaatregel dat ziekenhuizen personeel hiervoor beschikbaar stellen en beloon deze COVID-teams goed, alsof ze op uitzending zijn. Vervolgens moet ook de overige semi-urgente zorg, zoals de kankerzorg, centraal gecoördineerd en zoveel mogelijk geconcentreerd worden. Op die manier kan alle beschikbare zorgcapaciteit in Nederland optimaal worden ingezet.
NFK vreest al maanden voor de situatie die nu ontstaat: er is onvoldoende capaciteit voor de reguliere zorg en zelfs de zorg voor kankerpatiënten wordt nu al afgeschaald. NFK heeft sinds het uitbreken van de crisis de ziekenhuizen en VWS herhaaldelijk opgeroepen om capaciteits- en escalatieplannen te maken voor de kankerzorg en vooral om over te gaan tot landelijke coördinatie. Hier is geen gehoor aan gegeven. Ziekenhuizen zijn ieder voor zich voorbereidingen gaan treffen en dit lokale handelen is simpelweg ontoereikend voor het managen van een serieuze crisis als deze. Wij zien dan ook centrale coördinatie vanuit de overheid en rigoureus ingrijpen als enige oplossing.
Tot slot doen wij nogmaals een beroep op iedereen in Nederland. In de zorg wordt keihard gewerkt, de rek is eruit. Ook als de overheid rigoureus gaat ingrijpen moet de zorg worden ontlast. Dit kan alleen als wij ons allemaal aan de maatregelen houden om het Coronavirus in te dammen.