Uit een eerdere, veel kleinere studie is gebleken dat het geven van immuuntherapie voorafgaand aan de operatie veilig en effectief is

Gynaecologisch oncologen Hans Nijman en Marco de Bruyn hebben een subsidie van ruim €673.000,- ontvangen van KWF. Zij krijgen deze subsidie voor hun onderzoek naar immuuntherapie als behandeling voor vrouwen met baarmoederkanker.

In deze studie krijgen patiënten met baarmoederkanker voorafgaand aan een operatie eerst de behandeling met immuuntherapie. Het doel van de immuuntherapie is om het immuunsysteem in staat te stellen om de kankercellen op te ruimen. Het gaat om een specifieke groep patiënten waarbij de kankercellen niet in staat zijn om hun eigen DNA schade te repareren; een zogeheten ‘mismatch repair deficiency’ (MMRd). De patiënten krijgen in totaal 9 keer een kuur immuuntherapie; deze worden om de drie weken gegeven. 

Worden de tumoren kleiner?
Uit een eerdere, veel kleinere studie is gebleken dat het geven van immuuntherapie voorafgaand aan de operatie veilig en effectief is. In deze grotere studie wordt vooral gekeken wat het effect op de aanwezige tumoren is. Nijman en De Bruyn hopen dat de tumor kleiner wordt of zal verdwijnen. Na de behandeling met immuuntherapie volgt dan de operatie. Nijman: ‘Misschien blijkt uit onze studie wel dat de tumor is verdwenen; dat zou een zeer spectaculair resultaat zijn. In eerste instantiehopen we aan te tonen dat immuuntherapie voorafgaand aan de operatie kan dienen als een potentieel alternatief voor de aanvullende radiotherapie na de operatie'.

Goede samenwerking in de regio 
Door een goede samenwerking in de regio kunnen patiënten doorverwezen worden voor deze studie. Nijman: ‘Zonder de andere ziekenhuizen kunnen we dit onderzoek niet doen. Alle behandelaars in de regio zijn op de hoogte van deze studie. Zij kunnen hun patiënten naar ons verwijzen voor deelname aan dit onderzoek’. Het is de bedoeling nog dit jaar te beginnen met het onderzoek.

19 onderzoeken gesteund
Naast het onderzoek van Nijman en de Bruyn zijn nog 18 onderzoeken door KWF gehonoreerd. Een commissie van (inter)nationale experts en (ex)patiënten beoordeelde 70 ingediende onderzoeksvoorstellen op wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie. Op basis van hun deskundige oordeel besluit KWF er 19 te financieren, waarvan 4 uit de opbrengst van Alpe d'HuZes. Volgens Carla van Gils, directeur van KWF, is wetenschappelijk onderzoek de belangrijkste bron van vooruitgang: 'Dankzij de onverminderde steun van onze donateurs kunnen wij de vooruitzichten voor (ex)kankerpatiënten blijven verbeteren." 

Bron: UMCG