Rookpreventie voor verzekerden
Als zorgverzekeraar met de missie om de leefkracht van ieder mens te versterken, bekrachtigt Menzis de ambitie voor een rookvrij Nederland met concrete stappen. De zorgverzekeraar gaat het partnership aan met Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (GvRV, voorheen ‘Alliantie Nederland Rookvrij’). Menzis staat haar verzekerden waar mogelijk bij met stoppen. Tevens scherpt Menzis het beleggingsbeleid nog verder aan. Gijs Rotteveel, directielid van Menzis verantwoordelijk voor leefkracht en partnerships: “Zo helpen we jongere generaties de kiem te zijn van een gezondere toekomst.”
“Fantastisch om te zien dat steeds meer organisaties zich proactief willen inzetten voor de Rookvrije Generatie,” zegt Michael Rutgers, voorzitter van de GvRV. “Nog steeds raken wekelijks honderden kinderen verslaafd aan roken. Ruim de helft van de mensen die blijft roken sterft aan de gevolgen daarvan. Jaarlijks zijn dat 20.000 tabaksdoden. Steeds meer mensen beseffen gelukkig dat we kinderen moeten beschermen tegen de verleiding om te gaan roken. Geen weldenkende ouder wil dat de kinderen verslaafd raken aan tabak. Samen met partners zoals Menzis willen wij werken aan een Rookvrije Generatie. Er is al veel bereikt met bijvoorbeeld het Preventieakkoord, maar er is nog veel te doen.”
Rookpreventie voor verzekerden
Menzis heeft eerder in 2020 al de start van het decennium van preventie en een gezonde leefstijl aangekondigd. Dat was nog vóór de coronacrisis de relatie tussen leefstijl en vatbaarheid voor (infectie)ziekten en een ernstiger verloop ervan duidelijk maakte. ‘’Een ongezonde leefstijl is verantwoordelijk voor bijna 30% van de ziektelast in Nederland,” licht Rotteveel toe. Roken en overgewicht zijn hiervan de belangrijkste oorzaak. “Maar we weten ook dat het ontzettend lastig is om te stoppen. Goede voorlichting en de juiste begeleiding helpen. Hulp bij stoppen is onderdeel van de basisverzekering, maar Menzis gaat een stapje verder. We bieden succesvolle behandelmethodes en werken samen met gemeenten, het zorgveld en werkgevers in de regio’s, waar onze verzekerden wonen, om roken uit te bannen.”
Roken in de ban op het werk en bij de sportclub
Sportverenigingen en werkgevers hebben een belangrijk aandeel in het rookvrij maken van hun eigen terreinen en de begeleiding om hun leden en werknemers te helpen met stoppen met roken. “Door aandacht te vragen voor het belang van een gezonde leefstijl en mensen daarbij een steuntje in de rug te bieden, bijvoorbeeld met SamenGezond, is er echt meer gezondheidswinst en kwaliteit van leven te bereiken”, aldus Rotteveel.
Beleggingsbeleid aangescherpt
Menzis heeft het beleggingsbeleid nog verder aangescherpt rondom roken. Waar voorheen nog werd belegd in bedrijven die direct tot 5% van hun omzet haalden uit de productie van tabak en/of tabak gerelateerde producten, is de grens in het nieuwe beleid aangepast naar 0%. Voor retail bedrijven die omzet halen uit de verkoop van tabak en tabak-gerelateerde producten (denk aan supermarkten en kiosken) wordt nu een omzetgrens van 10% gehanteerd in plaats van 50%. Door deze aanpassing worden 15 bedrijven extra uitgesloten in het beleggingsbeleid. “Als zorgverzekeraar hebben we een maatschappelijke verantwoordelijkheid voor gezondheid. Zo helpen wij mee aan een gezonder Nederland in een rookvrije toekomst.”
Over Gezondheidsfondsen voor Rookvrij
Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (GvRV, voorheen Stichting Alliantie Nederland Rookvrij) is een samenwerking tussen de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, met als doel dat niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken. De GvRV werkt toe naar het ontstaan van een netwerkorganisatie Nederland Rookvrij met coalities die een bijdrage leveren aan tabaksontmoediging en het realiseren van een rookvrije samenleving.