Wereldwijde samenwerking en innovatief onderzoek is de sleutel tot het oplossen van de grootste gezondheidsuitdagingen van onze tijd
Op 30 mei kwamen in Leiden internationale experts en politici samen om mondiale gezondheidsvraagstukken te bespreken. Er werden levendige discussies gevoerd over gelijke toegang tot vaccins wereldwijd en diversiteit binnen klinisch onderzoek. Ook zijn er nieuwe wetenschappelijke inzichten gedeeld, zoals over de verschillen in vaccinrespons tussen Afrikanen en Europeanen. De conclusie van deze dag is duidelijk: wereldwijde samenwerking en innovatief onderzoek is de sleutel tot het oplossen van de grootste gezondheidsuitdagingen van onze tijd.
Het Global Impact in Health symposium werd georganiseerd door LUMC Global, een strategisch programma van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ze hebben voor dit symposium de handen ineen geslagen met de Universiteit Leiden, Health~Holland, Bristol Myers Squibb, Janssen, Philips en het Leiden Bio Science Park (LBSP). Het doel was om deskundigen van over de hele wereld bijeen te brengen en nieuwe internationale samenwerkingen te stimuleren. De deskundigen kwamen niet alleen van over de hele wereld, maar ook uit verschillende branches, zoals de academie, politiek, publieke- of de private sector.
Gelijke kansen
Deze mix leidde tot inhoudelijke discussies. Bijvoorbeeld over de gelijke toegang tot vaccins. De Indonesische Minister van Gezondheidszorg, Budi Gunadi Sadikin, vroeg zich tijdens zijn toespraak over dit onderwerp af of Indonesië niet beter haar eigen vaccins kan produceren in plaats van afhankelijk te zijn van vaccindonaties uit andere landen. “De ontwikkeling van vaccins en medicijnen, zonder de capaciteit om snel in grote hoeveelheden te produceren, heeft geleid tot de enorme ongelijkheid in vaccinatiegraad tussen het noordelijk en het zuidelijk halfrond.” Hij riep het publiek op in gesprek te gaan over de kansen en uitdagingen wat betreft deze gelijke toegang.
Naast gelijke toegang tot vaccins is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat vaccins overal ter wereld goed werken. Van meerdere vaccins is namelijk bekend dat ze een lagere bescherming geven in Afrikaanse landen. Bij een nieuw malariavaccin ligt deze bescherming op 100% bij Europeanen en slecht op 30% bij Afrikanen. Volgens LUMC-hoogleraar Maria Yazdanbakhsh liggen de verschillen in afweersystemen tussen mensen uit deze werelddelen hieraan ten grondslag. Tijdens het symposium vertelde Yazdanbakhsh over haar nieuwe onderzoeksproject dat tot doel heeft deze vaccinrespons bij mensen uit Afrika en Zuidoost-Azië te verbeteren. Dit doet ze in nauwe samenwerking met plaatselijke onderzoekers. “Goede samenwerkingen met deze landen is cruciaal om dit project te laten slagen en het volledige potentieel van vaccins wereldwijd te benutten.”
Leidse ecosysteem
Tijdens het symposium werden ook nieuwe ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg gevierd. Zo sprak Anne Kerber, hoofd van Cell Therapy Development bij Bristol Myers Squibb (BMS), over de nieuwe faciliteit voor CAR-T-celtherapie van BMS op het LBSP. In deze faciliteit kunnen afweercellen van kankerpatiënten zo aangepast worden dat ze kankercellen aanvallen en uitschakelen. Ze vertelde onder meer waarom de keuze voor het openen van de eerste celtherapiefaciliteit van BMS in Europa op Leiden is gevallen: “Deze stad biedt de mogelijkheid om de visie van het bedrijf, het leven van patiënten veranderen door wetenschap, waar te maken.”
De dag werd afgesloten met co-creatiesessies waarin deelnemers hun handen uit de mouwen konden steken. Er werden waardevolle plannen opgesteld die de creatieve energie van het diverse publiek weerspiegelden. Bijvoorbeeld over de rol die Nederland en Europa in samenwerking met internationale partners kan vervullen in het opzetten van een gezondheidsdata-infrastructuur, gebaseerd op het voorbeeld van het Virus Outbreak Data Network (VODAN) – Africa. Hierover wordt deze week concreet verder gesproken in Brussel.
Er kan teruggekeken worden op vruchtbare discussies, ontmoetingen en kennisuitwisselingen. Het belang van internationale samenwerkingen werd tijdens deze dag nogmaals onderstreept. Het symposium bood dan ook nieuwe startpunten voor samenwerkingen in de toekomst.