Over heel 2023 bekeken zullen openbaar apothekers naar verwachting zo’n 160.000 mensen helpen met een geneesmiddel waarvoor de IGJ tijdelijke toestemming heeft gegeven
Openbaar apothekers verstrekken in 2023 naar verwachting bijna 500.000 keer een geneesmiddel waarvoor de IGJ tijdelijk toestemming heeft gegeven. In de eerste tien maanden van 2023 werden 150 verschillende producten met zo’n toestemming verstrekt.
Als een tekort ontstaat van een noodzakelijk geneesmiddel waarbij onvoldoende alternatieven verkrijgbaar zijn, kan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besluiten om tijdelijk toestemming te geven voor het betrekken van alternatieve geneesmiddelen uit andere EU-lidstaten (inclusief het Verenigd Koninkrijk) of uit één van de MRA[1]-landen. Het gaat dan meestal om alternatieven met dezelfde werkzame stof, sterkte en toedieningsvorm als het geneesmiddel waar een tekort aan is. Deze - in Nederland niet geregistreerde - geneesmiddelen kunnen worden aangemeld voor opname in de G-Standaard in de productgroep Tijdelijke toestemming (TT). Hierdoor kan medicatiebewaking plaatsvinden en is het declaratieverkeer transparant.
Volgens KNMP Farmanco kan ruim 6% van de tekorten opgelost worden met een geïmporteerd product. In de eerste tien maanden van 2023 verstrekten openbaar apothekers voor ruim 150 verschillende combinaties van werkzame stof, sterkte en toedieningsvorm (PRK’s) een product met een tijdelijke toestemming. In 2022 betrof het in de vergelijkbare periode nog 100 verschillende PRK’s.
Over heel 2023 bekeken zullen openbaar apothekers naar verwachting zo’n 160.000 mensen helpen met een geneesmiddel waarvoor de IGJ tijdelijke toestemming heeft gegeven. Dat is een stijging van ruim 30% ten opzichte van 2022. De kosten stijgen waarschijnlijk met bijna 60% naar € 9,3 miljoen in 2023. De SFK schat in dat wanneer de geneesmiddelen wel regulier in Nederland beschikbaar waren geweest, de kosten waarschijnlijk de helft zouden zijn geweest. Het aantal verstrekkingen van producten zal waarschijnlijk met 70% stijgen; van bijna 290.000 naar 495.000. Met 130.000 verstrekkingen in de eerste tien maanden van dit jaar, verstrekten apothekers promethazine tabletten het vaakst als TT-middel.
Bron: SFK