Uit onderzoek blijkt dat oudere Engelse patiënten met borstkanker een minder goede kans tot overleven hebben dan in andere Europese landen

Oudere borstkankerpatiënten die in Engeland wonen, hebben een grotere kans om te overlijden aan deze ziekte dan patiënten elders in Europa. Dat blijkt uit een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat breed is uitgemeten in de Engelse pers.

Het gaat om een grote datastudie uitgevoerd door de European Registry of Cancer Care (EURECCA), waarbij de gegevens van 236.000 borstkankerpatiënten uit vijf verschillende landen – namelijk Nederland, Engeland, Polen, België en Ierland – zijn vergeleken. Alle patiënten waren ouder dan 70 jaar en hun borstkanker was niet uitgezaaid. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift British Journal of Cancer. Vervolgens is het opgepakt door de Britse pers en verscheen er onder meer een artikel in de gerenommeerde krant The Times.

Overleving
“We hebben per land gekeken hoe een patiënt is behandeld en hoe de overleving van de borstkanker was in deze landen”, zegt LUMC-onderzoeker Marloes Derks. De hogere sterfte onder Engelse borstkankerpatiënten kan zij niet verklaren uit het onderzoek. “In Engeland viel het op dat met name in de latere stadia van borstkanker minder patiënten worden geopereerd. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de slechtere overleving, maar er is niet een direct verband tussen te trekken.” 

De overleving van de Nederlandse borstkankerpatiënten is vergelijkbaar met de andere Europese landen. “Wel krijgen patiënten hier minder hormoontherapie als ze een kleine tumor zonder uitzaaiingen naar de lymfeklieren hebben”, aldus Derks. “Een reden is dat deze patiënten over het algemeen een goede prognose hebben. Dan heeft hormoontherapie maar een beperkte toegevoegde waarde.”

Het volledige artikel 'Variation in treatment and survival of older patients with non-metastatic breast cancer in five European countries: a population-based cohort study from the EURECCA Breast Cancer Group' is terug te lezen op de website van de British Journal of Cancer.