In Nederland werken bijna 1,3 miljoen mensen soms of regelmatig in de nacht.
Over het algemeen hebben nachtwerkers geen bewuste behoefte aan informatie over de langetermijngezondheidseffecten van werken in de nacht. Wel willen zij dat er praktische informatie en tips beschikbaar zijn over hoe negatieve gezondheidseffecten te beperken of te voorkomen zijn en hoe om te gaan met klachten die ze nu ervaren, zoals slaapproblemen. Dat blijkt uit een inventarisatie van het RIVM in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en uitgevoerd met medewerking van I&O Research.
In Nederland werken bijna 1,3 miljoen mensen soms of regelmatig in de nacht. Het gaat bijvoorbeeld om werknemers in de zorg, horeca, beveiliging of bouw. Werken tijdens de nacht verstoort het dag-nachtritme van het lichaam. Vorig jaar concludeerde de Gezondheidsraad dat (langdurig) nachtwerk leidt tot een verhoogd risico op slaapproblemen, diabetes mellitus (type 2), en hart- en vaatziekten. Naar aanleiding hiervan, inventariseerde het RIVM de informatiebehoefte van nachtwerkers over gezondheidsrisico’s van werken in de nacht.
Rol werkgever
Nachtwerkers zien voornamelijk een rol voor hun werkgever als het gaat om voorlichting, maar ook vakbond, opleiding en overheid worden genoemd. De wensen over de vorm van informatieverstrekking lopen sterk uiteen. De huidige informatievoorziening verschilt ook sterk per sector/werkgever.
Waardering
Nachtwerkers vinden dat nachtwerk onderdeel is van hun beroep en er dus bij hoort. Ze ervaren zowel voordelen als nadelen van werken in de nacht, zoals vermoeidheid, schakelen tussen diensten en meer vrijheid overdag. Nachtwerkers zouden wel graag meer landelijke aandacht willen voor de effecten van werken in de nacht. Ze verwachten dat dit leidt tot meer waardering en begrip voor de nadelen (zoals vermoeidheid) vanuit de werkgever, de maatschappij en het eigen sociale netwerk.
Zie ook
-Gezondheidsraadadvies 2017 'Gezondheidsrisico's door nachtwerk'
-I&O rapport Informatiebehoefte nachtwerkers 2018