NZa tarieven voor onder meer huisvesting en personeelskosten zijn niet reëel en niet kostendekkend

Huisartsen krijgen een te krappe vergoeding voor hun praktijkkosten. Het gaat daarbij onder meer om de kosten voor huisvesting en personeel. De huisarts betaalt deze kosten noodgedwongen deels uit eigen zak. Dit gaat uiteindelijk ten koste van de zorg. Om een reële vergoeding af te dwingen spant actiegroep ‘De Bevlogen Huisartsen’ een rechtszaak aan tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)  Deze zaak dient donderdag 26 oktober 13.00 uur bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag.

De Bevlogen Huisartsen claimt op basis van zorgvuldig onderzoek bij 40 huisartsenpraktijken in het hele land, dat de NZa tarieven voor onder meer huisvesting en personeelskosten niet reëel en niet kostendekkend zijn. De Bevlogen Huisartsen wil dat huisartsen de ruimte hebben om goede zorg te leveren en het vertrouwen krijgen om te doen wat het beste is voor de patiënt.

Veel huisartsen hebben geen fatsoenlijke praktijkruimte
Uit het eigen onderzoek van De Bevlogen Huisartsen blijkt zonneklaar dat de vergoedingen van de NZa niet kostendekkend zijn. Gemiddeld geeft een praktijk 13% meer uit aan huisvesting dan wordt vergoed. Vier op de vijf huisartsen geeft aan last te hebben van het gebrek aan fatsoenlijke bedrijfsruimte. Dit leidt tot onwenselijke situaties als het instellen van een patiëntenstop of medewerkers die telefonische spreekuren vanuit huis moeten doen omdat er simpelweg geen plek is op de praktijk. Met als gevolg: patiënten zijn de dupe. Het onderzoek laat bovendien zien dat personeelskosten hoger zijn dan vergoed. Zo zijn de kosten voor een doksterassistente 13% hoger. 

De zitting bij het CBb is donderdag 26 oktober vanaf 13.00 uur te volgen via een livestream van het CBb. Klik hier om de livestream te volgen. 

Meer informatie over De bevlogen Huisartsen is te vinden op www.debevlogenhuisartsen.nl.

Bron: De bevlogen Huisartsen