Zij gaan onderzoek doen naar ongestructureerde eiwitten
Onderzoekers van het UMCG, de RUG en de TU Delft hebben een subsidie van ongeveer 2,5 miljoen euro van NWO gekregen. Hiermee gaan zij onderzoek doen naar ongestructureerde eiwitten, die betrokken zijn bij eiwitaggregatieziekten zoals de ziekte van Parkinson en ALS.
Beter begrip van ziekten
Lange, dynamische spaghettislierten die je in verschillende vormen kunt buigen. Zo omschrijft biochemicus Liesbeth Veenhoff de ongestructureerde eiwitten waar zij onderzoek naar gaat doen. Het zijn eiwitten zonder een vaste vorm en vervullen essentiële functies in cellen, maar zijn ook betrokken bij eiwitaggregatieziekten zoals de ziekte van Parkinson en ALS. Bekend is dat ongestructureerde eiwitten verschillende fasen kunnen aannemen, zoals een druppel, een gel of een vastere vorm, een aggregaat. De onderzoekers willen ontrafelen welke bewakingsmechanismen bestaan die ervoor zorgen dat ongestructureerde eiwitten de juiste fase aannemen die nodig is voor functie en ter voorkoming van ziekte. Door te bestuderen hoe deze eiwitfasetransities werken, denken we te kunnen bijdragen aan een beter begrip van eiwitaggregatieziekten.
Het onderzoeksconsortium bestaat uit natuurkundigen en celbiologen en staat onder leiding van biochemicus Liesbeth Veenhoff, adjunct hoogleraar bij ERIBA. De subsidie is onderdeel van het programma NWO Open Competitie ENW – GROOT. In totaal hebben twintig consortia een impuls van 47 miljoen euro gekregen om fundamenteel onderzoek te doen en samen meerwaarde te creëren.
Meer weten? Kijk op de website van NWO.