In totaal doen in Europa 550 mensen mee aan dit onderzoek dat is opgezet door Janssen Vaccines
In het UMC Utrecht start 2 september een klinische studie met een kandidaat-vaccin tegen corona. In totaal gaan 45 gezonde vrijwilligers aan het onderzoek deelnemen. De onderzoekers kijken naar zowel de immuunreactie die het vaccin opwekt in het menselijk lichaam en naar de bijwerkingen. In totaal doen in Europa 550 mensen mee aan dit onderzoek dat is opgezet door Janssen Vaccines.
Janssen zet zich al lang in om wereldwijde gezondheidscrises aan te pakken en zal nauw blijven samenwerken met partners over de hele wereld om de huidige COVID-19-pandemie te bestrijden met een veelzijdige aanpak.
Arts-microbioloog prof. dr. Marc Bonten (UMC Utrecht), hoofdonderzoeker van het Utrechtse deel van de studie: “Wij zullen in deze studie – de eerste in Nederland waarin een coronavaccin in mensen wordt getest - de effecten van het kandidaat-vaccin onderzoeken in 45 proefpersonen. We zoeken hiervoor gezonde vrijwilligers - zowel mannen als vrouwen - in de leeftijdsgroepen van 18-55 jaar én van 65 jaar en ouder. De deelnemers zullen ieder 3 injecties ontvangen. Alle deelnemers worden ruim een jaar lang opgevolgd om te onderzoeken of het vaccin veilig is, goed verdragen wordt en de gewenste immuunreactie opwekt.
Eén van de benaderingen van de bestrijding van de pandemie is de klinische ontwikkeling van de SARS-CoV-2-vaccinkandidaat. Momenteel wordt begonnen met de klinische fase 2a studie met dit vaccin van Janssen. Deze fase 2a-studie zal worden uitgevoerd met in totaal 550 deelnemers in Nederland, Duitsland en Spanje.
De Nederlandse studiecentra zijn Centre for Human Drug Research/Leiden Universitair Medisch Centrum in Leiden, PRAHealthSciences in Groningen en het UMC Utrecht. Elk studiecentrum zal 45 deelnemers includeren in de studie, verdeeld over twee groepen: 18-55 jaar en 65 jaar en ouder.
Doel studie- Om te bepalen of lagere doses van het vaccin immuniteit opwekken, om mogelijk te worden gebruikt voor dosis-besparende strategieën en zo het beschikbare vaccinaanbod te verhogen door lagere doses te gebruiken.
- Om potentiële vaccinatieschema's met tussenpozen van 1, 2 en 3 maanden te evalueren om het meest effectieve regime van 2 doses te bepalen, mocht een regime van 2 doses effectiever zijn dan 1 dosis.
- Te beoordelen in welke mate vaccinatie leidt tot mogelijke langdurige immuniteit.