Luchtweginfecties en een piepende ademhaling komen veel voor bij te vroeg geboren kinderen
Het Longfonds heeft een consortiumsubsidie toegekend aan onderzoekers van het Franciscus Gasthuis & Vlietland, het Erasmus MC, het LUMC en het Maastricht UMC+. Samen onderzoeken zij of bacteriële deeltjes kunnen helpen tegen het krijgen van luchtwegklachten in het eerste levensjaar van te vroeg geboren kinderen. Met deze consortiumsubsidie ter waarde van 750.000 euro wil het Longfonds samenwerking binnen het longonderzoek stimuleren.
Luchtweginfecties en een piepende ademhaling komen veel voor bij te vroeg geboren kinderen. De longen van deze kinderen zijn nog onderontwikkeld wanneer ze in contact komen met virussen, wat extra schade kan geven. Het verminderen van luchtweginfecties in het eerste levensjaar is daarom cruciaal om een afwijkende longontwikkeling tegen te gaan.
Poeder
Bij gezonde peuters lijkt de inname van een poeder met bacteriële deeltjes luchtweginfecties te verminderen. Te vroeg geboren kinderen zouden hier ook extra profijt van kunnen hebben, maar zijn nooit meegenomen in eerdere studies. De onderzoekers willen nu weten of behandeling met het poeder luchtwegproblemen in het eerste levensjaar na vroeggeboorte kan verminderen. Het doel van dit onderzoek is uiteindelijk de longgezondheid van deze jonge kinderen te verbeteren en gepersonaliseerde behandeling aan te bieden. Dit leidt tot een hogere levenskwaliteit voor veel kinderen en ouders.
Verguld
Epidemioloog en microbiologisch onderzoeker dr. John Penders, die namens het Maastricht UMC+ bij het onderzoek betrokken is: “We zijn erg verguld met deze subsidie. Het stelt ons in staat een belangrijke stap te zetten in het onderzoek naar de rol van microbiële blootstelling voor een goede ontwikkeling van het afweersysteem om zodoende luchtweginfecties te voorkomen en prematuren een betere start te geven.”