Het ZonMw programma Off Road geeft jonge onderzoekers de mogelijkheid hun grensverleggende ideeën te toetsen
ZonMw geeft vijftien jonge getalenteerde onderzoekers de kans om onderzoek te doen dat buiten de gebaande paden ligt. Zij mogen met een subsidie uit het ZonMw programma Off Road een jaar lang hun idee of hypothese verder onderzoeken.
Welke projecten ontvangen dit keer de Off Road subsidie?
- dr. Molly O’Reilly onderzoekt de rol van neuronale dysfunctie bij het ontstaan van ritmestoornissen bij catecholaminerge polymorfe ventriculaire tachycardie (CPVT), een familiaire hartziekte die gepaard gaat met levensbedreigende ritmestoornissen in relatief jonge patiënten.
- dr. Tom Keulers gaat in zijn onderzoek kijken of minuscule blaasjes afkomstig van gezonde cellen een autofagie-deficiente tumor helpen groeien.
- dr. Conny Quaedflieg onderzoekt of toediening van esketamine, in de acute traumafase, de vorming van intrusieve herinneringen onder stress kan tegenhouden.
- dr. Marten Hoeksema wil in zijn onderzoek, door vast te stellen op welke plaatsen het DNA wordt geactiveerd door de signaalstoffen, de cytokine-specificiteit paradox oplossen.
- dr. Anke Tijsen onderzoekt of het mogelijk is een deel te vervangen van het gen LMNA, wat een correctie van niet 1 maar 40 mutaties mogelijk maakt.
- dr. Rob van Dalen wil met zijn onderzoek inzicht krijgen in de mechanismen waarmee commensale bacteriën bijdragen aan het verhogen van de natuurlijk afweer tegen bacteriële infecties.
- dr. Anneline te Riele onderzoekt of een afwijkende energiehuishouding van het hartpatiënten met aritmogene cardiomyopathie extra gevoelig maakt voor ritmestoornissen tijdens inspanning.
- dr. Tim de Coster wil in een humaan computermodel van boezemfibrilleren de onderliggende mechanismen van spontane terminatie ontrafelen om deze vervolgens te versterken, zodat ritmestoornissen vaker vanzelf stoppen.
- dr. Gert-jan Lugthart wil op een gedetailleerde manier bestuderen hoe stamcellen en jonge rode bloedcellen zich ontwikkelen na stamceltransplantatie.
- dr. Auke Otten gaat kijken naar de rol én therapeutische potentie van lncRNAs in verouderde huidwonden, waarmee een nieuwe weg wordt gebaand voor lncRNAs als verjongingstherapie voor ouderdomsaandoeningen.
- dr. Madelein van der Stouwe vergelijkt in haar onderzoek de hersenactiviteit tussen patiënten met een duidelijk effect van alcohol op hun tremor (alcohol-responsief) en patiënten bij wie alcohol juist geen effect heeft (alcohol-resistent) om onderliggende tremorveroorzakende hersenmechanismen bloot te leggen.
- dr. Hanna Niehues gaat met innovatieve weefselkweekmodellen de rol van keratinocyten in het ontstaan van schimmelinfecties ophelderen.
- dr. Almar Kok gaat via de techniek Dynamic Time Warping bepalen welke aspecten van lichamelijk, cognitief, emotioneel en sociaal functioneren het sterkst voorspellend zijn voor functionele achteruitgang in andere domeinen, en voor dementie en zorggebruik onder ouderen.
- dr. Jozine ter Maaten gaat uitzoeken of vet rondom de nier een belangrijk effect heeft op de nier- en hartfunctie in patiënten met hartfalen met een behouden kamerfunctie.
- dr. Jochem Jansen gaat in zijn voorstel een Virtual Reality-trainingsprotocol voor geautoriseerd verlof van forensische patiënten ontwikkelen en testen.
Wat maakt het ZonMw programma Off Road bijzonder?
Het ZonMw programma Off Road geeft jonge onderzoekers de mogelijkheid hun grensverleggende ideeën te toetsen. Bijzonder aan deze subsidie is dat er geen vooronderzoek vereist is en dat er slechts zeer beperkt gekeken wordt naar de eerdere prestaties van de onderzoeker. Het gaat om het onconventionele idee. Uiteraard moet de onderzoeker wel aangeven hoe hij of zij tot het idee is gekomen, wat het doel is en helder beschrijven op welke manier het wordt onderzocht. Wilt u meer weten over het programma Off Road? Meer informatie kunt hier vinden.