Robotchirurgie is vaak minder invasief in vergelijking met traditionele chirurgie
Hoogleraar Robotchirurgie Jelle Ruurda en arts-onderzoeker Robin den Boer van het UMC Utrecht gaan AI-waarschuwingssystemen ontwikkelen voor robotchirurgie. Deze systemen waarschuwen de chirurg als er potentieel gevaarlijke bewegingen gemaakt worden tijdens een operatie. Bijvoorbeeld als zij te dicht in de buurt van vitale organen komen. Zij doen dit met een nieuwe NWO-beurs van 700.000 euro en samen met Natasha Alechina van de Universiteit Utrecht.
Robotchirurgie is vaak minder invasief in vergelijking met traditionele chirurgie. Het vereist wel een aanzienlijke training om een bekwaam en een ervaren robotchirurg te worden. Zelfs ervaren chirurgen maken soms fouten, die kunnen leiden tot levensbedreigende complicaties bij de patiënt. De hoge mate van vergroting door de camera’s tijdens een operatie, kan leiden tot verlies van context. Chirurgische oriëntatie is daarbij een flinke uitdaging. Het systeem dat Ruurda en Den Boer nu willen ontwikkelen, zal 'over de schouder van de chirurg meekijken' tijdens een operatie. Het systeem waarschuwt als de chirurg op het punt staat een fout te maken.
De robotchirurg krijgt nu ook nog geen goede feedback van de hoeveelheid druk die de robotmanipulatoren op het lichaam van de patiënt uitoefenen. Of van hoe snel of hoe gelijkmatig de robot beweegt. Ruurda en Den Boer willen een systeem ontwikkelen dat de chirurg waarschuwt als zij dichtbij delen van het lichaam komen die niet bij de operatie horen. Maar ook als de chirurg te snel (of te langzaam, wat een teken van vermoeidheid kan zijn) beweegt tijdens een operatie. Een dergelijk systeem zou bijzonder waardevol zijn voor minder ervaren chirurgen of chirurgen in opleiding bij het aanleren van een nieuwe chirurgische procedure.
Bron: UMC Utrecht