Artsen pleiten voor vergelijkend onderzoek naar effect en veiligheid van stamceltherapie bij agressieve MS in vergelijking met moderne MS behandelingen
Een Nederlandse groep van zes artsen vindt een bepaalde vorm van stamceltransplantatie voor sommige mensen met multiple sclerose ‘een veelbelovende ontwikkeling’ en ‘rijp voor nieuwe studies’, ook in Nederland. De zes zeggen dit in een artikel in het januarinummer van het Nederlands Tijdschrift voor Hematologie. Ook drie artsen van VUmc zijn hierbij betrokken geweest.
De zes artsen pleiten voor vergelijkend onderzoek naar effect en veiligheid van stamceltherapie bij agressieve MS in vergelijking met moderne MS behandelingen als alemtuzumab en ocrelizumab. Deze boodschap komt waarschijnlijk ook aan de orde tijdens het pleidooi van de MS Vereniging Nederland en de Stichting Op De Been, dat ook Nederlandse academische centra stamceltransplantatie voor mensen met MS mogelijk gaan maken. Dit pleidooi komt woensdag 14 maart aan de orde tijdens een overleg met leden van de Tweede Kamer.
De eerste auteur van het artikel is laboratoriumarts dr. Ellen Kramer, tot voor kort verbonden aan het stamcellaboratorium van het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Verder zitten in de groep haar Isala-collega's dr. Jan Rondeel (eveneens laboratoriumarts) en dr. Evelien Kneppers (hematoloog) van VUmc zijn de professoren dr. Gert Ossenkoppele en dr. Arjan van de Loosdrecht (beiden hematoloog) en de neuroloog dr. Bob van Oosten betrokken.
Geschikte behandeling voor selecte groep
De groep van zes heeft een nadere studie gemaakt van ervaringen in het buitenland. Zij concludeert dat voor een selecte groep jonge mensen met een agressieve en behandelresistente vorm van Relapsing Remitting MS (RR MS) stamceltransplantatie een geschikte behandeling lijkt om hun situatie aanzienlijk te verbeteren. Bovendien zijn de kosten van deze ingreep acceptabel, zeker in verhouding tot de kosten van de huidige medicatie voor deze patiënten.
Woensdag 14 maart
Met die boodschap heeft dr. Kramer zich op woensdag 14 maart gevoegd bij de delegatie van MS Vereniging Nederland en de Stichting Op De Been in een overleg over de petitie met leden van de Tweede Kamer. In die delegatie zitten ook dr. Brigit de Jong, neuroloog bij het VUmc MS Centrum Amsterdam en de eveneens op dit bijzondere terrein deskundige dr. Kirsten Heutinck, onderzoekscoördinator van de Stichting MS Research.