Gezonde darmen hebben een grote impact op de algehele gezondheid, ook op het brein
Mensen met een gezonde darmflora zijn stabieler, socialer, en nemen verstandigere beslissingen. Dit blijkt uit onderzoek door Aline Dantas, Alexander Sack, Elisabeth Brüggen, Perian Jiao en Teresa Schuhmann van de Universiteit Maastricht. Het innemen van probiotica kan de darmflora verbeteren en de cognitieve vaardigheden positief beïnvloeden.
Hersen-darm verbinding
Gezonde darmen hebben een grote impact op de algehele gezondheid, ook op het brein. De hersen darm-as is een mooi woord om aan te geven dat hersenen in verbinding staan en communiceren met de darmen. Uit het onderzoek blijkt dat een gezonde darmflora, via de hersen-darm verbinding, een positief effect heeft op onze besluitvorming / beslissingsvermogen met een significante afname van het nemen van risico's en een toename van toekomstgerichte keuzes.
De natuur een handje helpen
Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen die hun darmflora verbeteren door het innemen van probiotica ander gedrag gaan vertonen. Ze nemen minder risico’s en schatten tijdeffecten beter in. Probiotica bestaan uit bacteriën en gisten die darmklachten en allergische reacties verminderen en zorgen voor een betere stofwisseling. Dit gunstige effect werkt uiteindelijk door op de werking van het brein en hierdoor ook op ons gedrag, cognitie, en besluitvorming / beslissingsvermogen.
Kijk hier voor het volledige artikel