Deze nieuwe ademtest zal gevalideerd worden bij kinderen van 1 tot 4 jaar, waarbij er een vermoeden van astma is
Maastrichtse wetenschappers hebben van ZonMw een zogeheten Innovative Medical Devices Initiative (IMDI) subsidie van zo'n 300.000 euro gekregen voor de doorontwikkeling en valorisatie van een zeer gevoelige compacte ademtest die op basis van uitgeademde stoffen ziektes kan herkennen. Het betreft een samenwerking tussen de afdeling Kindergeneeskunde van het MUMC+, School CAPHRI (FHML), de afdeling Research Engineering (FHML), de vakgroep Sensor Engineering (FSE), bedrijven Alphaszenszor en Breath Medics, en verschillende zorgorganisaties in de regio.
Vroege diagnose van chronische ziektes van de luchtwegen, nieren of lever en kanker in kwetsbare patiënten, zoals kinderen en ouderen, is cruciaal om de behandeling en prognose te verbeteren. De huidige ademtesten halen echter onvoldoende informatie uit de uitgeademde lucht en vergen een te grote ademinspanning voor kwetsbare patiënten.
Van prototype naar bruikbare test
In dit project wordt een ademtest ontwikkeld gebaseerd op een prototype dat reeds door het genoemde team werd bedacht en gemaakt, waarin heel gevoelige (carbon) nanosensoren subtiele verschillen in de uitgeademde lucht kunnen meten. De ontwikkeling bestaat uit het specifiek gevoelig maken van de sensoren voor astma door de sensoren van een chemische laag te voorzien (FSE), door de sensor met op maat gemaakte elektronica uit te lezen en te plaatsen in een gecontroleerd klimaatkamertje, en de signalen te verwerken met kunstmatige intelligentie (FHML). Bovendien zal de ademinspanning vergemakkelijkt worden door de luchtstroom over de sensor na te bootsen zoals bij de neus van een hond. Deze nieuwe ademtest zal gevalideerd worden bij kinderen van 1 tot 4 jaar, waarbij er een vermoeden van astma is (MUMC+). De ambitie is om de ademtest helemaal door te ontwikkelen tot een medisch product dat jaarlijks tienduizenden mensen in Nederland kan helpen.