De MR CLEAN studie, een gezamenlijk onderzoek van neurologen en radiologen naar een nieuwe behandeling voor het acute herseninfarct, is op een internationaal congres in Kopenhagen in de prijzen gevallen.

Afgelopen weekend nam interventie-radioloog Wim van Zwam namens het onderzoeksteam de Award of Excellence and Innovation in Intervention Radiology in ontvangst. Eerder dit jaar ontving het team ook al de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2017 van de Federatie Medisch Specialisten.

De MR CLEAN studie is een onderzoek naar een innovatieve techniek voor het behandelen van een acuut herseninfarct, ofwel een stolsel dat een bloedvat in het brein afsluit. Bij deze nieuwe methode wordt via een prik in de lies een dunne katheter in een bloedvat gebracht. Deze katheter wordt opgeschoven tot in de afgesloten slagader in de hersenen. Vervolgens wordt het stolsel via de katheter verwijderd. Dit in tegenstelling tot de klassieke methode, waarbij antistolling in de arm wordt ingespoten. Het nadeel hiervan is dat het medicijn kostbare tijd nodig heeft om op de plek van bestemming te komen. Via de katheter gaat die tijd niet verloren, waardoor de kans op overleving groter is en het risico op hersenschade door zuurstoftekort kleiner. De resultaten van de MR. CLEAN studie waren dusdanig positief dat de behandeling inmiddels ook in de basisverzekering is opgenomen.

Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van het Maastricht UMC+, ErasmusMC en AMC en zal in de toekomst nog verder worden voortgezet om de techniek verder te verfijnen en verbeteren. Tijdens het CIRSE 2017 congres nam dr. Wim van Zwam de prijs in ontvangt namens het onderzoeksteam. Deze meerdaagse internationale conferentie wordt jaarlijks bezocht door duizenden interventie-radiologen. "Het is dan ook een hele eer dat we deze waardering van onze collega's van over de hele wereld mogen ontvangen", zegt Van Zwam. "Een mooie stimulans om ons werk voort te zetten."

Bron: Maastricht UMC+