Het onderzoek is van groot belang, want uitzaaiingen in de lymfeklieren komen veel voor bij zowel schildklierkanker als andere soorten kanker
Onderzoekers van het UMCG hebben met behulp van een lichtgevende stof uitgezaaide kankercellen in de lymfeklieren bij schildklierkanker kunnen opsporen. Dit bleek uit de studie van de onderzoeksgroep van oncologisch chirurg Schelto Kruijff. Hij startte in 2017 met een studie om uitgezaaide kankercellen bij de behandeling van schildklierkanker zichtbaar te maken. Voor deze studie ontving hij een subsidie van het KWF.
In het onderzoek kwam naar voren kwam dat het gen MET, verhoogd aanwezig was in schildklierkanker. Aan dit specifieke gen koppelde zij vervolgens een fluorescent (lichtgevend) label, een ‘tracer’. Hierna zetten zij een studie op in het UMCG in samenwerking met het Erasmus MC, waarbij zij de fluorescente tracer aan 19 patiënten hebben toegediend om te kijken of zo de uitzaaiingen zichtbaar te maken waren. Het blijkt dat de lichtgevende stof (EMI-137) niet alleen veilig is maar ook uitermate succesvol bij het zichtbaar maken van uitzaaiingen van papillair schildklier carcinoom. De groep wil graag door naar de volgende fase waar deze tracer echt standaard in de operatieve omgeving toegepast kan gaan worden.
Het onderzoek is van groot belang, want uitzaaiingen in de lymfeklieren komen veel voor bij zowel schildklierkanker als andere soorten kanker. Tot nu, was het voor de chirurg tijdens operaties vaak niet duidelijk welke van deze lymfeklieren kankercellen bevatten. Daardoor worden vaak grote hoeveelheden klieren weggehaald (klierdissecties) met alle kansen op complicaties van dien. Dankzij het onderzoek van Kruijff kunnen deze uitgezaaide kankercellen in lymfeklieren beter in kaart worden gebracht.